Kulttuuriperintötehdas
Menu

Länsiuusmaalaisten kulttuuriperintöä säilytetään ja vaalitaan Tammisaaressa Koivuniemen teollisuusalueen entisessä Leiraksen lääketehtaassa. Kulttuuriperintötehtaassa säilytetään keskitetysti osaa Länsi-Uudenmaan ammattimuseoiden (Ekta museum, Fiskars, Hanko, Lohja, Karkkila ja Vihti), Raaseporin kaupunginarkiston, Raaseporin kaupungin kulttuuritoimiston, Pro Artibus säätiön ja Villa Schildtin säätiön esinekokoelmista ja arkistoista. Rakennuksessa toimii myös tekstiilikonservointiyritys Tupulatäkki.

Entisen lääketehtaan tilat soveltuvat kokoelmien ja arkistojen pitkäaikaiseen säilyttämiseen erinomaisesti, sillä rakennuksessa on monia olosuhdesäädeltyjä tiloja erilaisia tarpeita varten. Kokoelmien keskittäminen yhden katon alle tekee museoiden yhteistoiminnasta sujuvaa ja yhteistyöhön eri tahojen välillä on kirjaimellisesti matala kynnys.

Kiinteistö on pinta-alaltaan yhteensä 6 113m² ja säilytystilojen lisäksi rakennuksessa on työskentelytiloja museoiden henkilökunnalle. Rakennuksen toisessa kerroksessa on museon henkilökunnan toimistotilat sekä kaikille avoin käsikirjasto, joka on keskittynyt Länsi-Uudenmaan alueen historiaan.

 

Kulttuuriperintötehdas numeroin

Museoesineet n. 44 000 kpl
Valokuvat n. 800 000 kpl
Koko 6 113m²


Leiras10   
Bil liten  

Esinekokoelmat

Ektan kokoelmat koostuvat tekstiileistä, taiteesta sekä pienistä ja suurista museoesineistä. Museon kokoelmiin on perustamisesta 1906 lähtien otettu vastaan lahjoituksia ja kokoelmaa on täydennetty ostamalla esineitä. Nykyisen kokoelmapoliittisen ohjelman mukaan Ekta museo pyrkii keräämään esineitä, joilla on yhteys ihmisiin, elämään ja toimintaan Raaseporissa. Yhdessä Länsi-Uudenmaan ammattimuseot kantavat vastuun eri osa-alueista ja näin pyritään mahdollisimman kattavan esinekokoelman säilymiseen Länsi-Uudeltamaalta. Ektan tehtäviin kuuluu muun muassa vapaa-aika, saaristo, maatalous ja maaseudun kulttuuriympäristö sekä arkielämä 1980-luvulla.

 
     

Valokuva-arkisto

Ektan valokuva-arkisto sai alkunsa kun museo perustettiin vuonna 1906. Nykyisin kokoelmissa on n. 800 000 eri aiheista valokuvaa eri ajoilta. Painopiste arkistossa on Tammisaaressa ja läntisellä Uudellamaalla, mutta ulkomaisten yhteyksien kautta jopa Egyptistä otettu kuva on löytänyt tiensä kokoelmiin. Osasta valokuvakokoelman kuvia voi korvausta vastaan tilata kopion paperisena tai digitaalisena versiona.

Käsikirjasto

Käsikirjasto kattaa n. 3300 kirjaa, jotka käsittelevät pääasiassa Länsi-Uudenmaan historiaa Hangosta Karkkilaan. 

Avoinna ma-pe klo 9-16

Kurkistus kulisseihin

Kulttuuriperintötehtaan näyttelytoiminta käynnistyy keväällä 2018 kun Länsi-Uudenmaan museot, ensimmäisinä Suomessa, avaavat ovensa esinevarastoonsa. Kävijät pääsevät tutustumaan museoammattilaisten arkeen ja näkemään museoesineitä kulissien takana.

Projektin etenemistä voi seurata somessa
#museoidenkulisseissa #bakommuseernaskulisser

  Bil stor

Hyllorna

 

Yhteystiedot


     
Kulttuuriperintötehdas
Teollisuuskatu 8
10600 Tammisaari

Lena Dahlberg
Tutkija

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
+358(0)19 289 2503

Kiti Karvonen
Valokuva-amanuenssi
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
+358(0)19 289 2510

Inger Kokko
Kanslisti
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
+358(0)19 289 2500

EKTA logo färg vit RGB