Kulturarvsfabriken
Meny

Västnylänningarnas kulturarv bevaras och vårdas i Ekenäs på Björknäs industriområde i före detta läkemedelsfabriken Leiras. I kulturarvsfabriken lagras det en del av västra Nylands sex professionella museers (Ekenäs, Fiskars, Hangö, Högfors, Lojo och Vichtis), Raseborgs stadsarkiv, Raseborgs stads kulturbyrås och Stiftelse Villa Schildts föremålssamlingar och arkiv. I byggnaden fungerar även ett textilkonserveringsföretag Tupulatäkki.

Den gamla läkemedelsfabrikens utrymmen har reglerat inomhusklimat som lämpar sig utmärkt för långtidsförvaring av samlingar och arkiv. Att ha samlingarna under ett tak underlättar museernas
gemensamma verksamhet i praktiken och det finns bokstavligen en låg tröskel för samarbete mellan de olika parterna.

Fastigheten har en yta på 6 113m² och det innefattar lagringsutrymmen samt olika arbetsutrymmen för museernas personal. I andra våningen finns Ekta museums kontorsutrymmen och ett handbibliotek som är öppet för alla.

 

Kulturarvsfabriken i siffror

Museiföremål ca. 44 000 st
Fotografier ca. 800 000 st
Areal 6 113m²


Leiras10   
Bil liten  

Föremålssamlingar

Ekta museets föremålssamlingar består av textilier, konstverk samt små och stora föremål. Då Ekenäs stads historiska museum grundades 1906, startade insamlingen av varierande föremål till museet genom inköp och donationer. Idag följer museet en insamlingspolitik och eftersträvar att samla in föremål som har en koppling till personer, verksamhet och livet inom staden Raseborgs gränser. Tillsammans med museerna i Hangö, Fiskars, Lojo, Vichtis och Högfors delar EKTA museum även på ansvarsområden för att undvika att alla museer samlar liknande föremål. Till våra ansvarsområden hör bl.a. fritid, skärgården, agrar- och rural kulturmiljö samt vardagen under 1980-talet.


 

Fotosamling

Fotoarkivet vid Västra Nylands landskapsmuseum fick sin början 1906 då museet grundades. I detta nu består samlingarna av ca 800 000 fotografier av olika slag från olika tider. Tyngdpunkterna ligger vid livet i Ekenäs med omnejd, men via kontakter utomlands har också fotografier från t.ex. Egypten funnit sin väg till samlingarna. En del av fotosamlingens bilder går att beställa som papperskopior eller i digitalt format mot en ersättning.

 

Handbiblioteket

Handbiblioteket omfattar ca 3300 böcker, främst facklitteratur med koppling till västra Nyland från Hangö till Högfors. 

Öppet mån-fre 9-16

 

En titt bakom kulisserna

Kulturarvsfabrikens utställningsverksamhet startar under våren 2018. Då öppnar Västra Nylands museer som första i Finland sitt föremålslager för allmänheten. Besökarna får bekanta sig med museipersonalens vardag och se museiföremålen bakom kulisserna.

Projektet kan följas i sociala medier #bakommuseernaskulisser #museoidenkulisseissa 

  Bil stor

Hyllorna

 

Kontaktuppgifter

     
Kulturarvsfabriken
Industrigatan 8
10600 Ekenäs
Lena Dahlberg
Forskare
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
+358(0)19 289 2503
Kiti Karvonen
Fotoamanuens
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
+358(0)19 289 2510
Inger Kokko
Kanslist
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
+358(0)19 289 2500

EKTA logo färg vit RGB

Utställningar & Café

Kulturarvsfabriken & Museikontor

Industrigatan 8
10600 Ekenäs
+358 (0)19 289 2500

Öppet mån-fre kl. 8-16

Fråga museet

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Ge feedback!