Utställningar
Meny

 Temautställningar

 Kieltolaki A3 juliste PNG web

 

Förbjuden sprit

Öppen 18.10.2019 - 4.10.2020 
Ons-Sön 11-17

 

 

Permanenta utställningar

   

Talo 01

 

Alla tiders Raseborg

Raseborgs historia allt från stenåldern till 1970-talet: hantverkare, herrgårdar, Raseborgs slott, fabriker, fritid, Emma Irene Åström och Ekenäs seminarium, västerländska dialekter, jordbruk och skärgårdsliv.

 

Helene Schjerfbeck - liv och konst


Helene Schjerfbeck bodde i Ekenäs åren 1925-1941. Ekenäs stad med omnejd var på många sätt betydelsefulla för Schjerfbeck. Många av hennes landskap är målade på det nuvarande Raseborgs områden och hennes rötter finns i Ekenäs från båda föräldrarnas sida.

I utställningen ingår förutom Schjerfbecks konstverk även brev och föremål som tillhört henne, bland annat en gungstol som ofta är avbildad i hennes målningar.

Porvaristalon sali pieni  

Historiska interiörer på museigården

Öppet sommartid (28.5- 25.8.2019) 
tis-sön 11-17

Öppet vintertid (1.12.2018 - 6.1.2019)
ons-sön 11-17

 

Borgargården

Borgargården med dess uthus ger en bild av hur en förmögen hantverkare levde och bodde på 1700- och 1800-talen. I huset bodde då urmakaren Anders Blomqvist med familj. Utställningens avsikt är att ge en bild av hemmet och samtidigt presentera inredning som anknyter till husets historia under olika tidsperioder. Byggnaden är på så vis unik att många av ytorna är ursprungliga och har tagits fram genom att avlägsna senare lager av tapet och färg. 

 

Fotointerior1  

Fotoateljé

I det s.k. Lindbladska huset i nedre ändan av museigården visas hur en småstadsfotografs arbetsutrymmen kunde se ut omkring år 1950. Utrymmena består av en ateljé där fotograferingen skedde, ett mörkrum där filmerna framkallades och kopierades och en butik där man sålde film, kameror och fotoramar. Dessutom finns här en liten kamerutställning. Utställningen baserar sig på en donation av fotograf Harry Holmström bestående av kameror och fotograferingsutrustning, omkring 1000 föremål.

 

  

 

Utställningar utanför EKTA

   


Forngarden
 

 

Forngårdens museum
(ca 15km från EKTA museum)

Forngårdens museum i Snappertuna är ett friluftsmuseum, där man får bekanta sig med hur man levde och bodde i Ekenäs skärgård under mitten av 1800-talet.
Museet är öppet under sommaren och där finns det evenemang fr.o.m Forngårdens museidagar som startar sommarsäsongen.

Öppettider juni-augusti tis-sön kl. 11-16 eller enligt överenskommelse.
Inträde vuxna 2 €, andra gratis inträde.
Adress: Tunalundsvägen 85, 10710 Snappertuna

 

Mobilguide

Den virtuella utställningen, Dragsvik - en plats med många minnen, är en del av Finland 100 år projekthelhet där sex museer i västra Nyland förverkligade ett gemensamt dokumentations- och utställningsprojekt, med anledning av Finlands självständighets 100- årsjubileum. Varje museum fick från sitt område välja en betydelsefull minnesplats som anknyter till såväl privata som kollektiva minnen. Människor från olika delar av Finland har mötts här under självständighetstidens stora förändringar.
Man har lätt åtkomst till mobilguiden via sin dator eller mobiltelefon.

Dragsvik är ett bekant namn. Många känner det som en militär förläggning där man avtjänar sin värnplikt på svenska. Andra kommer att tänka på inbördeskriget och det fångläger som verkade där. Det nuvarande garnisonsområdet i Dragsvik har en intressant historia som du med denna mobilguide kan bekanta dig med och som Västra Nylands landskapsmuseum vill lyfta fram då vårt land firar 100 år som självständig nation.

 

Bakom kulisserna

Från våren 2018 har museibesökarna möjlighet att bekanta sig med de västnyländska museernas samlingar i en autentisk miljö, deras förvaringsplats Samlingsmagasin LEIRA.


likkistor2


Hur projektet framskrider kan man följa via sociala medier #museoidenkulisseissa #bakommuseernaskulisser
 

 

Kontaktuppgifter
Vesa Kiljo
Amanuens
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
+358(0)19 289 2506
Lena Dahlberg
Forskare
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
+358(0)19 289 2503
 

EKTA logo färg vit RGB

Utställningar Museishop, Café & turistinfo

Museibyrån & Samlingsmagasinet Leira

Industrigatan 8
10600 Ekenäs
+358 (0)19 289 2500

Öppet mån-fre kl. 8-16

Get Involved

Fråga museet

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Ge feedback!