Utställningar
Meny

Alla tiders Raseborg

Raseborgs historia allt från stenåldern till 1970-talet: hantverkare, herrgårdar, Raseborgs slott, fabriker, fritid, Emma Irene Åström och Ekenäs seminarium, västerländska dialekter, jordbruk och skärgårdsliv.

allatiders.utstallningarJPG

 

Dragsvik - en plats med många minnen

Dragsvik

 

Dragsvik är ett bekant namn. Många känner det som en militär förläggning där man avtjänar sin värnplikt på svenska. Andra kommer att tänka på inbördeskriget och det fångläger som verkade där. Det nuvarande garnisonsområdet i Dragsvik har en intressant historia som Västra Nylands landskapsmuseum har lyft fram då vårt land firar 100 år som självständig nation.

Dragsvik garnisonsområde med sin mångskiftande historia är som ett samhälle för sig. Genom tiderna har många finländska män och kvinnor bott, arbetat, tjänstgjort eller avtjänat sin värnplikt där. En pop-up utställning öppnas i en gammal kasernbyggnad där en fängelsehåla från fängelset för de röda rekonstrueras. Utställningsprojektet har gjorts i samarbete med Nylands brigad.

 

 

Helene Schjerfbeck - liv och konst


Helene Schjerfbeck bodde i Ekenäs åren 1925-1941. Ekenäs stad med omnejd var på många sätt betydelsefulla för Schjerfbeck. Många av hennes landskap är målade på det nuvarande Raseborgs områden och hennes rötter finns i Ekenäs från båda föräldrarnas sida.

I utställningen ingår förutom Schjerfbecks konstverk även brev och föremål som tillhört henne, bland annat en gungstol som ofta är avbildad i hennes målningar.

  Q0057700 Helene Schjerfbeck Raaseporin maisema ateneum

 

 

Bgarddorr farg 1 

 

Historiska interiörer

Utställningarna är öppna under sommar- och julsäsongerna.
30.5 - 27.8.2017
tis-sön kl. 11-17

25.11.2017 - 7.1.2018
ons-sön kl. 11-17

 

 

Borgargården

Borgargården med dess uthus ger en bild av hur en förmögen hantverkare levde och bodde på 1700- och 1800-talen. I huset bodde då urmakaren Anders Blomqvist med familj. Utställningens avsikt är att ge en bild av hemmet och samtidigt presentera inredning som anknyter till husets historia under olika tidsperioder. Byggnaden är på så vis unik att många av ytorna är ursprungliga och har tagits fram genom att avlägsna senare lager av tapet och färg.
 

 

Fotointerior1

 

 

Fotoateljé

I det s.k. Lindbladska huset i nedre ändan av museigården visas hur en småstadsfotografs arbetsutrymmen kunde se ut omkring år 1950. Utrymmena består av en ateljé där fotograferingen skedde, ett mörkrum där filmerna framkallades och kopierades och en butik där man sålde film, kameror och fotoramar. Dessutom finns här en liten kamerutställning. Utställningen baserar sig på en donation av fotograf Harry Holmström bestående av kameror och fotograferingsutrustning, omkring 1000 föremål.Forngarden
 

 

Forngården

Forngårdens museum i Snappertuna är ett friluftsmuseum, där man får bekanta sig med hur man levde och bodde i Ekenäs skärgård under mitten av 1800-talet.
Museet är öppet under sommaren och där finns det evenemang fr.o.m Forngårdens museidagar som startar sommarsäsongen.
Öppettider juni-augusti tis-sön kl. 11-16 eller enligt överenskommelse.
Inträde vuxna 2€, andra gratis inträde
Tunalundsvägen 85, 10710 Snappertuna

 

Mobilguide

Dragsvik - en plats med många minnen Den virtuella utställningen är del av Finland 100 år projekthelhet där sex museer i västra Nyland förverkligar ett gemensamt dokumentations- och utställningsprojekt, med anledning av Finlands självständighets 100- årsjubileum. Varje museum har från sitt område valt en betydelsefull minnesplats som anknyter till såväl privata som kollektiva minnen. Människor från olika delar av Finland har mötts här under självständighetstidens stora förändringar. Man har lätt åtkomst till mobilguiden via sin dator eller mobiltelefon.

Dragsvik är ett bekant namn. Många känner det som en militär förläggning där man avtjänar sin värnplikt på svenska. Andra kommer att tänka på inbördeskriget och det fångläger som verkade där. Det nuvarande garnisonsområdet i Dragsvik har en intressant historia som du med denna mobilguide kan bekanta dig med och som Västra Nylands landskapsmuseum vill lyfta fram då vårt land firar 100 år som självständig nation.

 

Bakom kulisserna

Från hösten 2017 har museibesökarna möjlighet att bekanta sig med de västnyländska museernas samlingar i en autentisk miljö, deras förvaringsplats Kulturarvsfabriken.
likkistor2


Hur projektet framskrider kan man följa via sociala medier #museoidenkulisseissa #bakommuseernaskulisser
 

 

Kontaktuppgifter
Vesa Kiljo
Amanuens
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
+358(0)19 289 2506
Lena Dahlberg
Forskare
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
+358(0)19 289 2503
Peter Sjöstrand
Landskapsmuseiforskare
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
+358(0)19 289 2505 

EKTA logo färg vit RGB

Utställningar Museishop & Café

Museibyrån & Samlingsmagasinet Leira

Industrigatan 8
10600 Ekenäs
+358 (0)19 289 2500

Öppet mån-fre kl. 8-16

Get Involved

Fråga museet

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Ge feedback!