Museibyggnader
MenyMuseohalli
 

Museihallen

Den ursprungliga museihallen byggdes enligt professor Ola Hanssons ritningar för museiverksamhet år 1963. Den gamla delen består av 200 m² i tre våningar. Tilläggsdelen ritades av Kasper Järnefelt och blev färdig år 2005. I museihallens utrymmen finns tre utställningar och i foajén ett museikafé och -butik.
Utrymmena har ohindrad tillgänglighet.

Utställningarna i museihallen 2016

I den nya delen:
Alla tiders Raseborg. (tästä linkki ylemmäs näyttelykohtaan)
En permanent utställning om Raseborgs stads historia.

I den gamla delen:
Den årliga temautställningen.

2015 Jugend-Billnäs
20.4.2016 - 29.1.2017 Raseborg - maktens borg
20.4.2017 - 25.2.2018 Dragsvik - plats med många minnen
2018

 

I nedre våningen

Helene Schjerfbeck - liv och konst. En permanent utställning som i enlighet med namnet ställer ut såväl konstnärens verk som föremål som tillhört henne. I utställningen ingår originalverk. En del av tavlorna byts ut årligen.

  schjerfbeck31

 

 

Porvarisatalo

 

 

Borgargården och uthuslängan

Borgargården är en gammal stadsgård med ursprungligt bostadshus i två våningar och likaså ursprunglig uthuslänga. Den gula huvudbyggnaden i två våningar är byggd på 1790-talet. Stilmässigt representerar de olika rummen gustaviansk tid, sen biedermeier och nyrokoko. Den rödmyllade uthuslängan stod färdig 1824 och inrymmer källare, drängstuga, bagarstuga, matbod, vedlider, vagnslider, stall, fähus och avträde. Gården innehades till en början av handelsborgare. År 1857 köptes gården av urmakarmästare Anders Johan Blomqvist som bodde i gården till sin död år 1908. Dottern Alfhild sålde gården och en del lösöre till Ekenäs stad år 1947. Efter en varsam restaurering kunde byggnaden öppnas som museum år 1949. Borgargården är öppen under jul- och sommarsäsongen.

 

Bomberg

 

Blombergska huset

Byggnadsåret för det s.k. Blombergska huset har inte kunnat fastställas med säkerhet. Enligt de källor som finns bör huset vara byggt åtminstone år 1833, då de första anteckningarna om invånare påträffas. Huset har ställvis typiska 1700-talsdetaljer, såsom bottenplanen som för tankarna till ett militärboställe, eller fönstren mot gården med sin indelning i fyra rutor. Fönstren mot gatan däremot, med sina höga fönsterbågar indelade i sex rutor, är typiska empirefönster. Husets nuvarande stilinteriörer skapades i samband med en renovering av byggnaden på 1990-talet. Då kom det även fram rester av motsvarande ursprunglig ytbehandling.

Blombergska huset hyrs ut till grupper året runt och där ordnas det också tidsresor för skolklasser Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

 

 

Fotoateljén - Lindbladska huset

Det Lindbladska huset byggdes på 1730-talet ursprungligen på Gustav Vasa gatan mittemot museet. Huset fungerade på 1800-talet bland annat som urmakarnas hus och flyttades till sin nuvarande plats 1961. De nuvarande interiörerna representerar 1940-1950-tal. Huset är öppet för publiken under sommarsäsongen.

  fotoatelje

 

Forngarden  

Forngårdens museum

Museet grundades av Snappertuna Fornminnesförening år 1958 under ledning av rektor Einar Öhman. Alla byggnader har flyttats till husmuseet från annan plats, i huvudsak från ön Halstö, som var Öhmans hemort. Sedan 1977 har det varit en del av Ekta museums verksamhet.

De äldsta delarna av husmuseets huvudbyggnad är från 1700-talets första hälft, utöver den finns på området ett loft, olika bodar, en lada, en smedja och ett utedass.

Från museet kan man ta sig till Raseborgs slottsruiner även längs den vackra "kärleksstigen". Avståndet är ca 500m.

 

Kulturarvsfabriken

I Kulturarvsfabrikens fastighet i Björknäs, Ekenäs fungerade ursprungligen Oy Rohto AB:s läkemedelsfabrik från 1976, vilket blev Leiras i slutet av 1980-talet. Verksamheten i fabriken upphörde år 2009 och Ekta museum flyttade dit sina samlings- och kontorsutrymmen år 2013. Namnet "Leiras" har ändå levt kvar som namn för Kulturarvsfabriken i museipersonalens vardagsspråk. I byggnaden förvaras idag flera olika instansers arkiv och samlingar.

  likkistor2

 

 

EKTA logo färg vit RGB

Utställningar & Café

Kulturarvsfabriken & Museikontor

Industrigatan 8
10600 Ekenäs
+358 (0)19 289 2500

Öppet mån-fre kl. 8-16

Fråga museet

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Ge feedback!