Näyttelyt
Valikko

Kaikkien aikojen Raasepori

Talo 01


Raaseporin historiaa kivikaudelta 1970-luvulle: käsityöläisiä, kartanoita, kirkkoja, Raaseporin linna, tehtaita, vapaa-ajan viettoa, Emma Irene Åström ja Tammisaaren seminaari, länsiuusmaalaisia murteita, maanviljelyä ja saaristolaiselämää.

 

Dragsvik - monen muiston paikka

 

Dragsvik

Dragsvik on tuttu nimi. Moni tuntee sen varuskunta-alueena, jossa voi suorittaa asepalveluaan ruotsiksi. Toisille nimestä muistuu mieleen sisällissota ja Dragsvikin vankileiri.

Dragsvikilla on mielenkiintoinen historia, jonka Länsi-Uudenmaan maakuntamuseo haluaa nostaa esiin maamme
viettäessä itsenäisyyden 100-vuotisjuhlaa. Dragsvikin varuskunta-alue monivivahteisella historiallaan on omanlaisensa yhteisö. Kautta aikojen se on ollut monen suomalaisen miehen ja naisen asuin-, työ- ja palveluspaikka.

Dragsvik - monen muiston paikka näyttelyn lisäksi vanhassa kasarmirakennuksessa aukeaa pop-up näyttely, johon rekonstruoidaan punavankileirinajan vankityrmä.

Tallennus- ja tutkimustulokset esitellään myös Seinätön museo -mobiilipalvelussa sekä Länsi-Uudenmaan museoiden yhteisessä julkaisussa. Koko hanke on toteutettu yhteistyössä Dragsvikin varuskunnan kanssa.

 

Seinätön museo -mobiiliopas

Esittely on osa suurempaa Suomi 100 hankekokonaisuutta:, STOP - kohtaa menneisyytesi, jossa Länsi-Uudenmaan ammattimuseot esittelevät omien alueidensa tärkeitä muiston paikkoja. Ektan esittelyssä pääsee tutustumaan Dragsvikin vaiheisiin 1600-luvun Uudenmaan rykmentistä, venäläisen varuskunnan ja sisällissodan jälkeisen punavankileirin ja pakkotyölaitoksensodan kautta sodanjälkeiseen Uudenmaan prikaatiin. Museohallissa on samanniminen näyttely. Seinättömään museoon pääset helposti omalta mobiililaitteeltasi tai tietokoneeltasi osoitteessa www.https://tarinasoitin.fi/dragsvik.Rajattu Helene Schjerfbeck Raaseporin maisema ateneum pieni


Helene Schjerfbeck - elämä ja taide


Helene Schjerfbeck asui Tammisaaressa vuosina 1925-1941.Tammisaaren kaupunki ja lähialueet olivat monella tavoin merkitseviä Schjerfbeckille. Monet hänen maisemistaan on maalattu nykyisen Raaseporin alueella ja hänen sukujuurensa ovat molempien vanhempien puolelta Tammisaaressa.

Näyttelyssä on esillä sekä Schjerfbeckin taideteoksia että hänelle kuuluneita kirjeitä ja esineitä, mm. keinutuoli, joka on kuvattu monissa hänen maalauksissaan.

Porvaristalon sali pieni
 

 

Historialliset interiöörit museopihassa

 

Avoinna kesä- ja joulukaudella

25.11.2017 - 7.1.2018  ke-su klo 11-17

 

 

Porvaristalo

Keltainen porvaristalo punaisine ulkorakennuksineen kuvaa varakkaan käsityöläisen elämää ja asuinympäristöä 1700- luvulta 1800-luvulle. Talossa asui tuolloin kelloseppä Anders Blomqvist perheineen. Näyttelyn tarkoituksena antaa mahdollisimman yhtenäinen kuva kodista ja samalla esittää talon historiaan liittyvää sisustusta eri aikakausilta. Rakennus on sikäli ainutlaatuinen, että monet pinnoista ovat alkuperäisiä ja vain uudelleen esiin otettuja myöhäisempien tapetti- tai värikerrosten alta.


Fotointerior1
 


Valokuva-ateljé

Museopihan toisessa päässä sijaitsevassa, sinisessä Lindbladin talossa voi nähdä, miltä pienkaupunkivalokuvaajan työtilat saattoivat näyttää vuoden 1950 paikkeilla. Tilat koostuvat ateljeesta, jossa itse valokuvaus tapahtui, pimiöstä jossa filmit kehitettiin ja vedostettiin, sekä kaupasta jossa myytiin filmiä, kameroita ja valokuvakehyksiä. Tämän lisäksi tiloissa on myös pieni kameranäyttely. Näyttelyn perustana on tammisaarelaisen valokuvaajan Harry Holmströmin tekemä lahjoitus, joka koostuu kaiken kaikkiaan noin tuhannesta esineestä, mm. kameroista ja valokuvaustarvikkeista.
 

 


Näyttelyt muualla

Forngarden

 

Forngårdenin talomuseo

Forngårdenin talomuseo Snappertunassa on ulkoilmamuseo, jossa on pääsee tutustumaan miten 1800-luvun puolivälin saaristotilalla elettiin ja asuttiin. Museo on avoin kesäisin ja siellä on tapahtumia aina kesäkauden aloittavista Forngårdenin talomuseopäivistä lähtien. Museo sijaitsee lyhyen kävelymatkan päässä Raaseporin linnasta.

Aukioloajat kesäkuusta elokuuhun ti-su klo 11-16 tai sopimuksen mukaan.
Sisäänpääsymaksu aikuiset 2 €, muut vapaa pääsy.
Osoite:Tunalundintie 85, 10710 Snappertuna

 

Kulissien takana

Stolarna1

Keväästä 2018 lähtien museokävijöillä on mahdollisuus päästä tutustumaan Länsi-Uudenmaan museoiden kokoelmiin autenttisessa ympäristössä, niiden säilytyspaikassa Kulttuuriperintötehtaassa. Koivuniemessä, Leiraksen vanhassa lääketehtaassa, sijaitsee kokoelmien lisäksi museon tutkijoiden, amanuenssien ja muun henkilökunnan toimistot sekä käsikirjasto ja arkisto. 


Projektin etenemistä voi seurata somessa #museoidenkulisseissa #bakommuseernaskulisser

 


Yhteystiedot

Vesa Kiljo
Amanuenssi
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
+358(0)19 289 2506
Lena Dahlberg
Tutkija
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
+358(0)19 289 2503
Kiti Karvonen
Valokuva-amanuenssi
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
+358(0)19 289 2510

EKTA logo färg vit RGB

Kulttuuriperintötehdas & Museotoimisto

Teollisuuskatu 8
10600 Tammisaari
+358 (0)19 289 2500

Avoinna ma-pe klo 8-16

Kysy museolta

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Anna palautetta!